wtorek, 3 kwietnia 2018

Szarlotka

Dietetyczna szarlotka - tak! To możliwe! Przedstawiam łatwy i szybki przepis na wyśmienitą, domową szarlotkę o obniżonej ilości kalorii. 

Składniki
Ciasto:
  • 0,5 szklanki zmielonych płatków  owsianych 
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej 
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 0,5 szklanki brązowego cukru 
  • 2 żółtka
  • 100g masła extra
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
Masa jabłkowa:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon
 + 5 białek + 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie
Ciasto: z powyższych składników szybko zrobić ciasto. Masło powinno być schłodzone. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną z części rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Piec w 200ºC przez 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru. 
Jabłka: jabłka obrać, pokroić w kostkę. Dusić na wolnym ogniu do czasu rozgotowania jabłek. Doprawić cynamonem. 
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. 
Na upieczony spód wyłożyć jabłka. Masę bezową. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto na tarce do jarzyn (na dużych oczkach). Piec w piekarniku przez 20-25 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly