poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Sernik truskawkowy

Delikatny i lekki sernik to jedno z moich wielkanocnych ciast. Może właśnie ten sernik zagości na Waszych świątecznych stołach? Polecam wypróbować. 
 
Składniki
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 200g masła
  • 5 żółtek 
  • skórka z cytryny
  • 1 szklanka brązowego cukru
 Masa serowa:
  • 500g chudego twarogu
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki miodu
  • 5 jajek
  • wanilia
 Wierzch:
  • 400g mrożonych truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki miodu 
Przygotowanie:
Ciasto: masło powinno być schłodzone. Z mąki zrobić "wianuszek", do środka dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1h. Po tym czasie, ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki. Piec w 200ºC przez 15 minut.
Masa serowa: twaróg zmielić w maszynce co najmniej dwukrotnie.  Twaróg przełożyć do misy miksera. Dodać jogurt, wanilię i płynny miód. Zmiksować wszystko razem. Na koniec dodawać po 1 jajku. Dokładni zmiksować. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Piec w 175ºC przez 60 minut. 
Wierzch: truskawki przełożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do czasu rozgotowania truskawek. Następnie zblendować je na mus. Do ciepłego musu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać miód. Schłodzić. Lekko tężejącą masą polać upieczony sernik. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly