wtorek, 3 kwietnia 2018

Pasztet z królika i indyka, z żurawiną

Pasztet na diecie? Wydaje się niemożliwe, a jednak. Ten pasztet to alternatywa dla tłustych i ciężkich pasztetów. Mój pasztet jest o niskiej zawartości tłuszczu, bogaty w białko. Idealne rozwiązanie na dietetyczne świętowanie. 


Składniki:
  • 500g udźca z indyka bez skóry
  • 500g  tuszki z królika
  • kilka wątróbek drobiowych
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 por, natka pietruszki
  • 2 bułki pełnoziarniste
  • 3 jajka
  • pół szklanki żurawiny suszonej
  • sól, pieprz,
  • cała gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mięso, warzywa i gałkę dusić pod przykryciem do miękkości, wątróbki obsmażyć na klarowanym maśle, grahamki namoczyć. Wystygłe mięso, warzywa i odciśnięte bułki przekręcić przez maszynkę 2 razy. Doprawić do smaku, dodać jaja (nie ubijać osobno białek), bardzo dobrze wyrobić! Pasztet musi być kleisty. Włoży do wysmarowanych tłuszczem foremek (obsypać je jeszcze bułką tartą) i mocno ubić. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, około 40- 45 minut. 


1 komentarz:

Printfriendly