niedziela, 1 kwietnia 2018

Pasztet drobiowo-warzywny

Dietetyczny pasztet drobiowo warzywny to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół. Szybki do wykonania i wyjątkowo smaczny. Polecam spróbować. 

Składniki:
  • 300g piersi z kurczaka
  • 300g marchewki
  • 600g brokuła
  • 600g kalafiora
  • 5 jajek 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  •  sól, pieprz
  • słonecznik do posypania
 Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie wraz z marchewką. Po ugotowaniu zemleć w maszynce do mięsa przynajmniej 2-krotnie. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z dwoma jajkami. 
  2. Brokuła i kalafior ugotować z dodatkiem soli, tak żeby były al dente. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać 3 jajka, płatki owsiane i mąkę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  3. Formę do keksa posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Pasztet nakładać do formy warstwowo. Najpierw warstwę drobiową, następnie warstwę z warzyw. Wierzch posypać nasionami słonecznika. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut.

1 komentarz:

Printfriendly