poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Keks

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez keksa domowej roboty. Ciasto jest niezwykle łatwe do przygotowania. Niestety nie jest to w pełni dietetyczna wersja tego ciasta, ale jeden kawałeczek jeszcze nikomu nie zaszkodził. Polecam spróbować. 
 
Składniki:
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonych śliwek
  • 100g suszonych moreli
  • 100g migdałów
  • 50g skórki pomarańczowej
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 200g masła
  • 300g mąki orkiszowej
  • 4 jajka
  • 15g proszku do pieczenia
  • 150g drobnego brązowego cukru 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Owoce suszone zalać gorącą wodą (nieco ponad ilość owoców).
  3. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Odstawić na później. 
  4. Masło utrzeć w raz z cukrem na puszystą masę. Kiedy będzie jednolita dodawać po jednym jajku. Dokładnie wymieszać. 
  5. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane owoce suszone i rozdrobnione migdały. Dodać sok z cytryny i skórkę. Dokładnie wymieszać. 
  6. Dwie małe keksówki posmarować masłem. Piec w temperaturze 160°C przez 20 minut, następnie podnieść temperaturę do 175°C i piec około 40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly