Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez keksa domowej roboty. Ciasto jest niezwykle łatwe do przygotowania. Niestety nie jest to w pełni dietetyczna wersja tego ciasta, ale jeden kawałeczek jeszcze nikomu nie zaszkodził. Polecam spróbować.
Składniki:
- 100g rodzynek
- 100g suszonych śliwek
- 100g suszonych moreli
- 100g migdałów
- 50g skórki pomarańczowej
- sok i skórka z 1 cytryny
- 200g masła
- 300g mąki orkiszowej
- 4 jajka
- 15g proszku do pieczenia
- 150g drobnego brązowego cukru
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Owoce suszone zalać gorącą wodą (nieco ponad ilość owoców).
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Odstawić na później.
- Masło utrzeć w raz z cukrem na puszystą masę. Kiedy będzie jednolita dodawać po jednym jajku. Dokładnie wymieszać.
- Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane owoce suszone i rozdrobnione migdały. Dodać sok z cytryny i skórkę. Dokładnie wymieszać.
- Dwie małe keksówki posmarować masłem. Piec w temperaturze 160°C przez 20 minut, następnie podnieść temperaturę do 175°C i piec około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz