wtorek, 30 stycznia 2018

Wegańska hiszpańska zupa z ciecierzycy i selera

Przedstawiam moją wersję pikantnej zupy hiszpańskiej. Zupa świetnie rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Nie jestem fanką selera naciowego, ale w tej zupie akceptują go w 100%. Polecam spróbować. 

Składniki: 
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (można wykorzystać także 2 puszki ciecierzycy konserwowej)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka wędzona
  • 1 puszka pomidorów 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • natka pietruszki lub kolendra
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, papryka wędzona 
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać na rozgrzaną oliwę. 
  2. Seler i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. 
  3. Ciecierzyca powinna zostać namoczona dzień wcześniej i ugotowana. Ciecierzycę odsączyć z wody i wrzucić na patelnię. Smażyć wszystko razem około 10 minut. 
  4. Do garnka z bulionem dodać pomidory. Zblendować na gładką zupę i zagotować. Do gorącej dodać warzywa i ciecierzycę z patelni. 
  5. Doprawić do smaku przyprawami, natką i sokiem z cytryny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly