wtorek, 30 stycznia 2018

Krem pieczarkowy z kurczakiem

Dietetyczna zupa pieczarkowa dla wszystkich tych co są na diecie odchudzającej i tych co lubią lekkie posiłki. Przedstawiam pomysł na ekspresowy i dietetyczny obiad. Polecam spróbować. 
 
Składniki: 
  • 700g pieczarek 
  • 250g piersi z kurczaka zagrodowego
  • włoszczyzna: 4 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler bulwiasty
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego 
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki 
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Do 1,5 wody dodać obraną włoszczyznę i pierś z kurczaka. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. 
  2.  Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek. Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze części. Seler naciowy pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko na patelnię. Podsmażyć około 10 minut. 
  3. Do gotowego wywaru dodać pieczarki z selerem naciowym. Gotować 10-15 minut. 
  4. Po tym czasie wyjąć kurczaka z zupy, seler i pietruszkę. Marchewkę i resztę warzyw zostawić. Wszystko zblendować na krem. 
  5. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć ponownie do zupy. Dodać przyprawy. Gotować wszystko na małym ogniu przez 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly