niedziela, 17 grudnia 2017

Tort makowo-piernikowy

Tort makowo-piernikowy to jeden z moich najlepszych deserów w okresie bożonarodzeniowym. Smakuje nico jak makowiec, ale przełamany kremem piernikowy smakuje jeszcze lepiej. Mój przepis jest niezawodny. Nie ma szans, żeby się nie udał. Polecam spróbować.
 
Składniki

Ciasto makowe:
  • 300g maku
  • 8 jajek
  • 200g brązowego drobnego cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki maszy manny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy 
Krem piernikowy
  • 700g serka ricotta
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
Dodatkowo: sok wyciśnięty z pomarańczy, dżem wiśniowy lub pomarańczowy, czekolada gorzka do polania, ozdoby 

Przygotowanie
 
Ciasto makowe: 
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mak zalać wrzącą wodą, odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. 
  3. Żółtka umieścić w misie miksera razem z brązowym cukrem i utrzeć na puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić ciasto. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na 3 blaty jak na filmie:

Krem piernikowy:
  1. Serek ricotta zmiksować z rozpuszczonym miodem. Dodać pastę waniliową i przyprawę do piernika. Serek ricotta powinien być zimny! Nie miksować długo, tylko do połączenia składników.  
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Nasączyć go sokiem pomarańczowym. Posmarować niezbyt grubą warstwą dżemu. Na dżem wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym, który należy skropić sokiem pomarańczowym, posmarować dżemem i przykryć kremem, zostawiając krem na wierzch tortu i jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym, skropić do sokiem pomarańczowym. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować. Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.

#beko #ciastojakzobrazka.

 

1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie :) I bardzo fajny pomysł z przełożeniem ricottą, uwielbiam ten serek :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly