czwartek, 14 grudnia 2017

Świąteczny domek z piernika


Mój pierwszy domek z piernika, chyba nie wyszedł taki zły. Jestem z niego bardzo zadowolona. Zrobiłam go z klasycznego ciasta jak na pierniczki. Domek stanowi piękną dekorację świątecznego stołu, a także wyśmienicie smakuje. Ja już wiem, że mój domek nie wytrzyma do świąt, bo ciągle go ktoś podjada. 

Składniki

Ciasto piernikowe:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 250 g miodu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawa do piernik
Lukier:
  • 1 białko jaja
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Miód podgrzać z masłem i cukrem (na bardzo małym ogniu). Wystudzić i wymieszać z jajkiem. Do przesianej mąki dodać sodę, kakao, przyprawę do piernika, masę miodową i wszystko razem zagnieść. Wstawić do lodówki lub na zimny balkon na 24 godziny. Rozwałkować na grubość 6 mm na blacie wysypanym mąką, wycinać ściany, dach i dekoracje. Szablon przygotowałam sama, wycięłam go z papieru. Pieczemy ok. 15 min. w 180ºC.
  2. Mój domek ma wymiary 15x13x16 cm. Dachówki wycinałam za pomocą kieliszka. Wyszło mi około 36 dachówek.
  3. Białka przecedzić przez sito, następnie ubić je z cukrem pudrem za pomocą miksera. Co zrobić, aby nie zachlapać całej kuchni miksując lukier? Patrzcie na filmik: 

 Lukru nie należy miksować bardzo długo. Lukier powinien być gęsty. Za pomocą lukru łączymy wszystkie ściany naszego domku a także dachówki.

Ciasto jak z obrazka
#beko #ciastojakzobrazka.

1 komentarz:

Printfriendly