środa, 6 grudnia 2017

Pierniczki

Pierniczki -najsmaczniejsze ciasteczka na świecie. Pierniczki są niezawodne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Świetnie smakują z dżemem truskawkowym. Ciasto na pierniczki najlepiej zagnieść na 4 tygodnie przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. 

Składniki:

Mokre składniki
  • 3 jajka
  • 250g cukru pudru
  • 250g miodu (najlepiej nektar gryczany)
  • 80g masła extra
Suche składniki
  • 650-700g mąki pszennej (typ 650)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody spożywczej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
Dodatkowo: dżem truskawkowy Łowicz 100%,  lukier

Przygotowanie:
  1. Wymieszać składniki mokre podgrzać w naczyniu z ciepłą wodą (woda powinna mieć temperaturę około 50ºC).
  2. Wymieszać suche składniki i wlać ciepłą masę, wyrobić ciasto. Ciasto szczelnie zawinąć w folię i zostawić w chłodnym miejscu na czas 2-3 tygodnie. 
  3. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i porcjami wałkujemy na grubość około 2-3 mm, wykrawamy ciasteczka i rozkładamy w większych odstępach na papierze do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 160-180ºC z termoobiegiem. 
  4. Pierniczki zdobimy wedle uznania. Podawać z dżemem.

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

5 komentarzy:

Printfriendly