środa, 13 grudnia 2017

Nuggetsy otrębowe z ketchupem

Nuggetsy z kurczaka są wszystkim doskonale znane. Zazwyczaj goszczą na wielu imprezach. Czym moje nuggetsy różnią się od  tych tradycyjnych? Do przygotowania moich nuggetsów użyłam otrębów pszennych zamiast bułki tartej, a poza tym zostały one upieczone w piekarniku. Smakują identycznie,  mają mniej kalorii. Polecam spróbować. 

Składniki: 
  • 500g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu 60% mniej kalorii Kotlin
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • 1 jajko
  • 5 łyżek otrębów pszennych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1.  Kurczaka kroimy w dużo kostkę. Wrzucamy do miski doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i ketchupem. Kurczaka pozostawić na 30 minut w lodówce. 
  2. Jajko roztrzepać z dodatkiem kurkumy.
  3. Kawałki kurczaka maczamy w jajku. Obtaczamy w otrębach pszennych. 
  4. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka chwilę podsmażyć na gorącej patelni. Niezbyt długo, żeby panierka się nie spaliła. Następnie nuggetsy przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 10-15 minut (do momentu osiągnięcia złotego koloru).
  5. Podawać z ketchupem.
I LOVE KETCHUP
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly