poniedziałek, 18 grudnia 2017

Muffiny piernikowe


Przepyszne muffinki o smaku piernikowym świetnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Z pewnością powinny znaleźć się wśród słodkości świątecznych. Polecam wypróbować przepis.

Składniki:
Ciasto:
  • 200g mąki orkiszowej (typ 750)
  • 150g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ekstrakt waniliowy 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml maślanki
  • 2 jajka
Krem:
  • 300 g sera ricotta
  • 1 łyżka cynamonu
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki miodu 

Przygotowanie
Ciasto:
  • Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  • Do miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę piernikową, kawę, ekstrakt wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszać.
  • Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia.
  • Do drugiej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka. Wlać mieszankę mleka i miodu i zmiksować. Zobaczcie poniżej jak miksować bez bałaganu.
  • Przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki.
  • Ciasto wlać do papilotek, wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut. Wyjąć, ostudzić. 
Krem:
  •  Miód rozpuścić. Wymieszać ze schłodzonym serkiem ricotta. Doprawić cynamonem i wanilią. Kremem ozdobić babeczki. Udekorować.

Ciasto jak z obrazka
#beko #ciastojakzobrazka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly