poniedziałek, 18 grudnia 2017

Lekki tort makowy

Niezwykle prosty i smaczny tort makowy. Jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż ten klasycznie wykonany. Zdecydowanie doda świętom Bożego Narodzenia uroku. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na lekki tort makowy przekładany dżemem truskawkowym i kremem z serka. 

Składniki
Ciasto makowe:
  • 300g maku
  • 8 jajek
  • 200g brązowego drobnego cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki maszy manny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt migdałowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Krem
  • 700g serka homogenizowanego naturalnego
  • 4 łyżki miodu 
  • ekstrakt migdałowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
Dodatkowo: dżem truskawkowy 100% Łowicz,  czekolada gorzka do polania tortu, ozdoby

Przygotowanie
Ciasto makowe: 
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mak zalać wrzącą wodą, odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. 
  3. Żółtka umieścić w misie miksera razem z brązowym cukrem i utrzeć na puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy i cynamon. Zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić ciasto. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Krem: 
  1.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Dokładnie wymieszać. 
  2. Miód rozpuścić. Wymieszać z serkiem homogenizowanym. 
  3. Do serka dodać rozpuszczoną żelatynę. 
  4. Wymieszać z płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. 
  5. Pozostawić w lodówce na około 20 minut. Masa powinna stężeć. 
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Posmarować niezbyt grubą warstwą dżemu. Na dżem wyłożyć część kremu z serka. Przykryć drugim blatem makowym, posmarować dżemem i przykryć kremem. Przykryć ostatnim blatem makowym. Wierzch dowolnie udekorować. Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly