środa, 13 grudnia 2017

Faszerowane ziemniaczki z ketchupem

Brakuje Wam pomysłów na imprezowe przekąski? Ja też zawsze muszę się nad tym dłużej zastanowić, żeby przygotować coś smacznego i oryginalnego. W ten oto sposób powstał mój przepis na faszerowane ziemniaczki. W celu zrobienia tej przekąski wybieram małe ziemniaczki, aby łatwo można było brać je w rękę. Polecam spróbować. Zróbcie ich więcej, bo na pewno zostaną szybko zjedzone. 

Składniki:
  • 10 sztuk małych ziemniaków
  • 100g sera feta
  • 200g twarogu półtłustego 
  • 100g pora
  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z dodatkiem chili
  • kiełki rzodkiewki
  • małe marchewki 
  • 1 łyżeczka masła
  • ketchup 60% mniej kalorii Kotlin
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie umyć i oczyścić. Ugotować w mundurkach do miękkości. Przekroić na pół i wydrążyć środek.
  2. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, por i czosnek. 
  3. Do miski wrzucić ser feta i twaróg, dodać podsmażony czosnek, cebulę i por oraz środki z wydrążonych ziemniaków. 
  4. Masę doprawić solą, pieprze, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. 
  5. Nafaszerowane ziemniaki ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez 10-15 minut w 200ºC. 
  6. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika polać je ketchupem, nałożyć kiełki rzodkiewki i natkę pietruszki. 
  7. Marcheweczki ugotować, żeby były al dente. Przekroić je wzdłuż. Masło rozpuścić na patelni. Dodać marchewki, chwile je poddusić na maśle. Na każdą połówkę ziemniaka ułożyć marchewkę. 

I LOVE KETCHUP
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

1 komentarz:

  1. zapowiada się super. Bez mięcha i wędliny. Ugotowany w mundurku ziemniak, ser, feta i czosnek.I tyle zieleniny. To musi być smaczne i do tego zdrowe.Zapisałąm, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly