środa, 13 grudnia 2017

Babeczki kukurydziane z hummusem ketchupowym i guacamole


Wytrawne babeczki ala tacosy to świetna propozycja na jedną z przekąsek imprezowych. Świetnie smakują w połączeniu z hummusem i pastą guacamole. Do tego wszystkiego dużo warzyw. Polecam spróbować.

Składniki
Babeczki:
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 50g masła extra
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta kurkumy
  • 200 ml wrzącej wody
 Hummus:
  • 120g ciecierzycy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 15g pasty sezamowej tahini
  • 10g musztardy sarepskiej
  • 20g ketchupu 60% mniej kalorii Kotlin
  • 5 ml soku z cytryny 
  • sól
Guacamole:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz 
Dodatkowo: oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, papryka czerwona, natka pietruszki

Przygotowanie:
Babeczki
  1. Do miski wsypać mąki i sól, wymieszać. Dodać pokrojone masło. Zalać wrzącą wodą. Ciasto należy cały czas wyrabiać drewnianą łyżką. 
  2. Kiedy ciasto ostygnie zacząć wyrabiać je ręcznie do momentu aż będzie elastyczne. 
  3. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Kółka uformować w "koszyczek" (ja układam je w formie do pieczenia babeczek). 
  4. Babeczki piec w temperaturze 190ºC przez 12 minut. 
 Hummus
  1. Ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodać tahini, musztardę,  sok z cytryny, ketchup, przeciśnięty czosnek i sól. 
 Guacamole
  1. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, wymieszać.
Do każdej babeczki włożyć jedną łyżkę hummusu i guacamole. Wierzch posypać pokrojonymi na drobną kostkę warzywami i całymi oliwkami. Przystroić odrobina ketchupu i natką pietruszki. 

I LOVE KETCHUP
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly