niedziela, 19 listopada 2017

Zupa paprykowo-rukolowa z kroplą ostrości

Zapraszam na wyborną zupę paprykową. Przepis mój powstał przypadkowo, ale już wiem, że na długo zagości w moim domowym menu. Zupa nie tylko dodaje energii, ale także świetnie rozgrzewa. Idealnie nadaje się na jesienny obiad. Wspaniałego charakteru nadaje zupie olej Rzepak&Chili. Polecam wypróbować mój przepis. 
Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 500 ml bulionu warzywnego (samodzielnie robionego lub z kostki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju Rzepak&Chili
  • 50g rukoli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany do zupy 18% tł.
  • przyprawy: papryka słodka mielona, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. 
  2. Olej rozgrzać w garnku. Dodać pokrojone warzywa. Kiedy cebulka się zeszkli, a papryka nieco zmięknie dodać białe wino. Następnie wlać przygotowany bulion warzywny. Zupę doprawić do smaku papryką mieloną, solą i pieprzem. 
  3. Zupę gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zmiksować ją blenderem na krem.  
  4. Rukolę posiekać. Dodać do zupy. 
  5. Śmietanę lekko ubić. 
  6. Zupę wyłożyć na talerze. Dodać po łyżce śmietany. Udekorować listkami rukoli. Zupę można polać olejem Rzepak&Chili.
#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

1 komentarz:

Printfriendly