niedziela, 19 listopada 2017

Wegańskie flaczki z olejem

Gotowanie to moja pasja. Z racji wykonywanego zawodu zawsze dążę do tego, żeby każdy tradycyjny przepis "przerobić" na zdrowszy. Dziś zajęłam się przygotowywaniem flaków. Przedstawiam Wam to danie w wersji wegańskiej. Tak moi drodzy. To jest możliwe. Smakują rewelacyjnie. Ich sekretem są boczniaki i aromatyczny olej czosnkowy. Polecam spróbować. 

Składniki:
Bulion warzywno-grzybowy
  • 1 litr wody
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 1 korzeń selera
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka całych ziaren pieprzu 
  • 2 listki laurowe 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • pęczek natki pietruszki
Zupa
  • 500g boczniaków
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju Rzepak&Czosnek
  • przyprawy: liść laurowy, papryka ostra mielona, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz 
Przygotowanie bulionu:
  1. Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę.
  2. Cebulę opalić nad palnikiem, bądź upiec w piekarniku. Cebula powinna mieć ciemne plamy od opalenia. Włoszczyznę  myjemy i obieramy.
  3. Po godzinie grzyby gotujemy w tej samej wodzie. Dodajemy przyprawy (listki laurowe, ziele angielskie, pieprz) oraz warzywa.
  4. Bulion gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Gdy gotowy, wywar odcedzić.  
 Przygotowanie zupy:
  1. Boczniaki myjemy i siekamy. Pietruszkę i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Cebulkę posiekać na drobno. 
  2. Na patelni rozgrzać olej Rzepak&Czosnek. Dodać grzyby i warzywa oraz przyprawy (listek laurowy i posiekany czosnek). Warzywa dusić przez 10 minut na małym ogniu. 
  3. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka. Zalać je wcześniej przygotowanym bulionem warzywno-grzybowym. Do zupy dodać musztardę i koncentrat pomidorowy. Zupę gotować przez 20 minut, aż boczniaki zmiękną. Doprawić majerankiem, gałką, imbirem i papryką. 
  4. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. 
#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

1 komentarz:

  1. witam!wspaniałe masz przepisy, dziękuję!rysiaa

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly