sobota, 25 listopada 2017

Tort bezowy z orzechami i daktylami w wersji light

Tort bezowy to cudowny i smaczny deser. Przyszła pora żebym "odchudziła" tradycyjny tort bezowy. Jestem dumna z mojego deseru. Smakuje rewelacyjnie, a jest dużo mniej kaloryczny niż jego tradycyjna wersja. Polecam wypróbować mój przepis.

Składniki (10 porcji):
Beza:
  • 8 białek
  • 8 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
Krem:
  • 250g serka homogenizowanego naturalnego
  • 250g serka Philadelphia light naturalnego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garści daktyli suszonych
Przygotowanie: 
Beza
  1. Do ubitej na sztywno piany dodać ksylitol, ubijać dalej. Na końcu dodać skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenie i ekstrakt waniliowy. Krótko, ale intensywnie wymieszać wszystko mikserem.
  2. Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy 20 cm. Łyżką nałożyć masę z białek. 
  3. Piekarnik rozgrzać na 150ºC. Bezę podpiec około 20 minut z termoobiegiem.
  4. Po tym czasie, zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec dalej przez 60 minut.
  5. Po godzinie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika. Bezę suszyć jeszcze przez noc. 
Krem 
  1. Żelatynę rozpuścić w 50 ml zimnej wody. Dokładnie wymieszać. 
  2. Żółtka utrzeć dokładnie z ksylitolem. Następnie dodać serki i mleczko kokosowe. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Orzechy i daktyle posiekać. Dodać do masy. Wymieszać. Masę wstawić do lodówki, żeby zgęstniała. 
  3. Gotowe bezy przełożyć kremem. Udekorować orzechami i daktylami.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 154 kcal, białko 8,76g, tłuszcz 7,16g, węglowodany 16,97g, błonnik 0,62g  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly