środa, 15 listopada 2017

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i fetą z sosem musztardowym

Lekka sałatka idealna na kolację. 

Składniki:
  • 2 jajka
  • 120g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 pomidor malinowy
  • 50g sera feta
  • 4 garście roszponki
  • 30g cebuli czerwonej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sos: 3 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Jajka ugotować na twardo. Pokroić je w ćwiartki.
  2. Pomidora obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę. Cebulkę drobno posiekać. 
  3. Na talerzu ułożyć roszponkę. Ułożyć na niej kawałki tuńczyka, jajka, pomidory. Posypać czerwoną cebulą. 
  4. Z wymienionych składników przygotować sos. Polać przygotowaną sałatkę. 
  5. Na suchej patelni uprażyć słonecznik i dynię. Posypać sałatkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly