poniedziałek, 20 listopada 2017

Sałatka z szynką parmeńską

Oto moja kolejna propozycja na wyśmienitą sałatkę. Ja lubię wszystkie sałatki, ale do tej będę wracała zdecydowanie częściej. Ta sałatka powstała na potrzeby konkursu organizowanego przez Ambition. Połączenie rukoli, słonego sera, szynki parmeńskiej i słodkich orzechów jest idealne. Polecam spróbować. Sałatki to samo zdrowie!

Składniki: 
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście roszponki
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 50g sera feta
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • 1 pomidor
  • garść orzechów nerkowca
  • garść nasion (słonecznika, dyni)
  • Sos: sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
  1. Rukolę i roszponkę dokładnie umyć i ułożyć na dużym płaskim talerzu. Ser pleśniowy i fetę pokroić w kostkę. Ułożyć na zieleninie. 
  2. Szynkę parmeńską ułożyć na suchej, rozgrzanej patelni. Podpiec. 
  3. Orzechy i pestki uprażyć na suchej patelni
  4. Pomidora sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w ćwiartki. Cebulkę drobno posiekać. 
  5. Szynkę parmeńską, pomidory, cebulę, orzechy wyłożyć na sałatkę. 
  6. Przygotować sos z wyżej wymienionych składników (czosnek przecisnąć przez praskę). Polać nim sałatkę.

#myAmbition

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly