wtorek, 7 listopada 2017

Sałatka z kurczakiem i granatem

W mojej sałatce znajdziecie wyśmienite połączenie smaku. Kurczak z owocami egzotycznymi i sosem musztardowym tworzy idealną kompozycję smaku. Polecam spróbować. Na pewno uzależnicie się od tej sałatki. 

Składniki:
  • 400g piersi z kurczaka
  • 2 garści roszponki
  • 2 garści rukoli
  • 1 mały granat
  • 1 pomarańcza
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • curry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos: sok z jednej cytryny, 30 ml soku pomarańczowego, 3 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy miodowej, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz 

Przygotowanie:
  1. Do miski dodać sos sojowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć kurczaka. Odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie pierś z kurczaka upiec w piekarniku (15 minut w 200ºC).
  2. Na duży talerz wyłożyć rukolę i roszponkę. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na cząstki, zdjąć błonki. Wyjąć pestki z granatu. Orzechy uprażyć na suchej patelni. 
  3. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos. Odstawić. 
  4. Kurczaka podzielić na plasterki. Układać go na talerzu z zieleniną na przemian z pomarańczami. Całość polać przygotowanym sosem. Sałatkę posypać pestkami granatu i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly