środa, 15 listopada 2017

Sałatka z awokado, brokuła i sera pleśniowego

Moja propozycja na ciekawą sałatkę. 

 
Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor malinowy
  • 200g brokuła
  • garść sałaty lodowej
  • garść endywii
  • garść cykorii
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 30g czerwonej cebuli
  • 40g sera z niebieską pleśnią
  • sos: 2 łyżki oleju z pestek dyni, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki wody, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku
Przygotowania:
  1.  Brokuła ugotować w osolonej wodzie, żeby był al dente. Pomidora obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Awokado obrać i pokroić w paseczki. Cebulę drobno posiekać. 
  2. Na dużym talerzu ułożyć sałatę, endywię i cykorię. Ułożyć awokado, pomidory, różyczki brokuła, posypać posiekaną cebulą. 
  3. Ser rozkruszyć palcami i dodać do sałatki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. 
  4. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego olej, sok z cytryny, doprawić do smaku. Gotowym sosem polać sałatkę. Posypać wszystko uprażonymi pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly