niedziela, 19 listopada 2017

Rozgrzewający jesienny gulasz imbirowy

Oto jedno z moich ulubionych dań. Kiedy przeczytałam o konkursie organizowanym przez Ambition, wiedziała, że to danie idealnie do niego pasuje. Jest niezwykle szybkie do przygotowania, a smakuje wyjątkowo. W okresie jesiennym, kiedy na zewnątrz jest szaro i ponuro warto zadbać o kolorowe dania w naszej kuchni. Mój dietetyczny gulasz nie tylko pięknie wygląda, ale także dobrze syci i rozgrzewa nasze ciało. Smak i zdrowie to się dla mnie liczy w kuchni! Polecam spróbować. 

Składniki: 
  • 250g polędwicy drobiowej
  • 1 mały brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 5 cm imbiru
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 200g dyni makaronowej lub hokkaido
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, curry, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Brokuł włożyć do wrzącej, osolone wody. Chwilę gotować, wyjąć, ostudzić i podzielić na różyczki. 
  2. Mięso pokroić w paseczki. Doprawić solą, pieprzem, paprykami, solą, pieprzem, curry i dodać sos sojowy. Odstawić na godzinę. 
  3. Papryki, dynię, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Imbir obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Chwilę smażyć i dodać pozostałe warzywa (papryka, dynia, brokuł). Następnie dodać mięso z przyprawami. Zmniejszyć ogień. Dusić wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodać białe wino. Dusić przez kolejne 10 minut. 
https://dajar.pl/ambition
Zdrowa jesień na talerzu
#myAmbition

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly