wtorek, 28 listopada 2017

Pieczony serek wiejski z płatkami, owocami i ricottą

Dobre śniadanie jest idealnym początkiem każdego dnia. Ważne jest, żeby śniadanie było pyszne, pożywne i zdrowe. Moja śniadaniowa propozycja to pieczony serek wiejski z płatkami, owocami i ricottą. Po takim śniadaniu na pewno nie będziecie długo głodni! Spróbujcie, bo warto!

Składniki (4 porcje): 
  • 200g serka wiejskiego
  • 2 białka jaja
  • 1 żółtko 
  • 2/3 szklanki płatków żytnich Lubella
  • 2/3 szklanki płatków kukurydzianych pełne ziarno Lubella
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego
  • 1/2 papai 
  • garść borówek
  • garść nasion granata
  • orzechy nerkowca
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • kakao do posypania  
Przygotowanie:
  1. Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny. Kiedy białka są już ubite dodajemy jedno żółtko. Ponownie miksujemy. 
  2. Płatki żytnie i kukurydziane rozgnieść na drobno. Serek wiejski wymieszać delikatnie z ubitymi białkami. Na koniec dodać rozdrobnione płatki. Wymieszać. 
  3. Do kokilek nakładamy masę z serka wiejskiego. Na wierzch nakładamy po łyżeczce dżemu. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Serki pieczemy przez 10-15 minut. 
  4. Na upieczony serek nakładamy ser ricotta. Dekorujemy go owocami, orzechami, posypujemy wiórkami kokosowymi i kakao. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 234 kcal, białko 12,39g, tłuszcz 8,73g, węglowodany 28,77g, błonnik 2,87g 
SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly