niedziela, 19 listopada 2017

Papryka faszerowana cielęciną

Bardzo prosty przepis na smaczne przygotowanie dania z cielęciną. Idealnie pasuje na jesienny obiad. Do przygotowanie tego dania zainspirował mnie konkurs organizowany przez Ambition. Wiedziałam, że moje danie nie tylko musi świetnie smakować, ale musi być dietetyczne i zdrowe. Polecam spróbować. 

Składniki: 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka  żółta
  • 250 g cielęciny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • 500 ml bulionu warzywnego (samodzielnie robionego lub z kostki)
  • przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w cienkie paseczki.
  2. Cebulę drobno pokroić i razem z mięsem usmażyć na patelni na oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy (czosnek, sól i pieprz) i koncentrat pomidorowy. Pieczarki drobno siekamy. Dorzucamy na patelnię. Dusimy wszystko razem przez 10 minut. Dodajemy natkę pietruszki.
  3. Papryki wydrążyć. Odciąć kapelusiki, wydrążyć i napełnić nadzieniem.
  4. Papryki układamy w żaroodpornym naczyniu, podlewamy bulionem warzywnym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180ºC na minimum 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120ºC i trzymamy w cieple jeszcze ok. 15 minut. Podajemy, gdy papryki będą miękkie.
#myAmbition

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly