poniedziałek, 20 listopada 2017

Naleśniki kawowe z serem, karmelem i wiśniami

Robiłam już wiele wariacji naleśników. Teraz przyszła kolej na naleśniki kawowe. Są to jedne z lepszych naleśników jakie jadłam. Serdecznie polecam spróbować. 

Składniki:
Ciasto:
  • 110 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka 2% tł.
  • 150 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
Nadzienie:
  • 200g twarogu półtłustego
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego Dry Demerara 
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  •  ekstrakt waniliowy
  • dżem wiśniowy niskosłodzony 
  • garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Ciasto:
  1. Mąkę, kawę i kakao wsypać do miski i dodać sól. Dodać jajka oraz 1/3 ilości mleka, zmiksować mikserem lub wymieszać trzepaczką, stopniowo dodawać resztę mleka miksując lub mieszając. Dodać olej kokosowy i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum pół godziny.
  2. Rozgrzać patelnię i wylać porcję ciasta, rozprowadzić po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Nadzienie:
  1. Karmel: do garnka z solidnym dnem wsypać cukier. Dodać sok z cytryny, zapobiegnie to powstawaniu grudek. Podpalić ogień na średni płomień. Rozsypać równomiernie cukier potrząsając garnkiem. Uwaga – nie wolno mieszać topiącego się cukru, grozi to pojawieniem się twardych grudek cukru. Można jedynie potrząsać garnuszkiem w celu równomiernego przemieszczenia się cukru.
  2. Twaróg wymieszać z przygotowanym karmelem i wanilią. 
 Naleśnik:
  • Gotowe placki smarować  masą z twarogu i karmelu. Nałożyć dżem wiśniowy. Zwinąć w rulon. 
  • Orzechy posiekać. Gotowe naleśniki posypać orzechami. 
Złocista Kuchnia Diamant
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant

1 komentarz:

Printfriendly