czwartek, 30 listopada 2017

Kulki jaglane kokosowo-truskawkowe

Prosty i smaczny deser dla wielbicieli kokosa. Kulki mają nadzienie z dżemu truskawkowego dzięki czemu smakują wyjątkowo dobrze. Taki deser to świetne rozwiązanie dla osób chorujących na celiakię. Polecam spróbować. 

Składniki (8 porcji): 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleczka kokosowego bez cukru
  • 4 łyżki miodu pszczelego lub ksylitolu
  • ekstrakt waniliowy 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • dżem truskawkowy 100% Łowicz 
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną namoczyć w zimnej wodzie (w ten sposób pozbywamy się goryczy kaszy jaglanej). Po kilku minutach odlać wodę z kaszy.
  2. Kaszę wsypujemy do garnka z grubym dnem. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy miód i ekstrakt waniliowy. Kaszę gotujemy.. Od momentu zagotowania należy zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie zdjąć kaszę z ognia. Garnek z kaszą przykryć pokrywką i pozostawić do momentu aż kasza wchłonie całe mleczko kokosowe. 
  3. Gotową kaszę należy dokładnie zblendować na gładką masę. Wiórki kokosowe należy uprażyć na suchej patelni. Dodać do masy z kaszy jaglanej.
  4. Następnie łyżką nabieramy porcję ciasta, delikatnie ją rozpłaszczamy, nakładamy pół łyżeczki dżemu truskawkowego, formujemy kulkę. 
  5. Na koniec gotowe kulki obtoczyć w zblendowanych wiórkach kokosowych. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 178 kcal, białko 2,68g, tłuszcz 5,44g, węglowodany 30,19g, błonnik 1,1g  
Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly