środa, 15 listopada 2017

Jesienna sałatka z pieczonym burakiem i dynią

Sałatka ze skarbami jesieni. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 
Składniki:
  • 150g buraka
  • 200g dyni makaronowej lub hokkaido
  • 50g sera feta
  • 2 garście sałaty lodowej
  • 1 garść endywii
  • 2 łyżki pestek dyni
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • sos: 2 łyżki miodu pszczelego, 2 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżki oleju z pestek dyni, sól, pieprz. 
Przygotowanie:
  1. Buraka dokładnie umyć szczoteczką. Doprawić go solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200ºC na 15 minut. 
  2. Dynię obrać, pokroić w długie paski. Dynię wyłożyć na blaszkę skropioną olejem, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Dynię piec w 200ºC przez 15 minut. 
  3. Na talerz wyłożyć sałatę i endywię. Upieczone warzywa ułożyć na sałacie. Ser feta pokroić w kostkę i posypać sałatkę. 
  4. Przygotować sos z wymienionych składników. Polać sałatkę. 
  5. Pestki uprażyć na suchej patelni. Posypać sałatkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly