sobota, 25 listopada 2017

Jesienna sałatka z pieczoną dynią i granatem

Smaczna i zdrowa sałatka z dynią to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Moja sałatka powstała na potrzeby konkursu organizowanego przez Ambition. Serdecznie polecam spróbować, bo kusi nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale i niepowtarzalnym smakiem.

Składniki: 
  • 300g dyni makaronowej
  • 1/2 granata 
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki pestek (słonecznika, dynii)
  • garść orzechów nerkowca
  • garść rukol
  • garść sałaty lodowej
  • garść endywii
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sos: 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz 
Przygotowanie: 
  1. Dynię obrać i pokroić w długie, cienkie paski. Paski dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię polać olejem rzepakowym i doprawić paprykami, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec w 200ºC przez 15 minut.
  2. Sałatę, rukolę i endywię ułożyć na dużym talerzu. Pomidora sparzyć i pokroić w ćwiartki. Orzechy i pestki podprażyć na suchej patelni. Granata obrać i wyciągnąć z niego pestki. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
  3. Wszystkie warzywa ułożyć na talerzu z zieleniną. Posypać granatem, pestkami i orzechami. Polać wszystko przygotowanym sosem. 
#myAmbition

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly