niedziela, 19 listopada 2017

Gotowane pulpeciki drobiowe w sosie selerowym

Przedstawiam Wam lekkie, dietetyczne danie na jesienny obiad. Danie to powstało na potrzeby konkursu organizowanego przez Ambition. Nie jestem miłośniczką selera, ale w tym przepisie po prostu go uwielbiam. Seler zawsze kojarzy mi się z jesienią. Zawsze szukam ciekawych sposobów, żeby do moich codziennych posiłków przemycić jak największą ilość warzyw. Polecam wypróbować mój przepis. Jest w nim wszystko to co dla mnie ważne, czyli wyśmienity smak, jest lekkie, dietetyczne i zdrowe.

Składniki: 
  • 250g mięsa z indyka (bez skóry)
  • 300g korzenia selera
  • 1 litr wody
  • 1 jajko
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 cebulka 
  • 1 łyżki śmietany 18% tł.
  • 1 łyżka masła extra
  • koperek 
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, sól, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy jajko, posiekaną cebulkę, przeciśnięty czosnek, papryki pokrojone w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy ręką. Doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki (rękę trzeba moczyć w zimnej wodzie, żeby masa nie kleiła nam się do dłoni).
  2. Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pierz. Seler obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia. 
  3. Pulpeciki wrzucamy na gotujący się wywar z selera (należy wrzucać je delikatnie, żeby nie straciły kształtu). Zmniejszamy ogień. Pulpeciki gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. 
  4. Kiedy pulpeciki są już ugotowane, wyciągamy je na sito. Seler wyłowić z wywaru i zblendować go na krem. Do puree z selera dodać masło i śmietanę a także nieco buliony, który pozostał z gotowania. Do sosu dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
  5. Pulpeciki wykładamy na talerz. Polewamy sosem selerowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly