środa, 29 listopada 2017

Fiński naleśnik z piekarnika

"Pannukakku" to po fińsku naleśnik. Myślicie, że o naleśnikach wiecie już wszystko? Ja Wam pokażę, że w tej dziedzinie jest jeszcze coś do odkrycia. Te naleśniki różnią się od tych tradycyjnych smażonych na patelni tym, że te pieczone są grubsze i delikatniejsze. Polecam spróbować. 

Składniki (8 porcji):
  • 600 ml mleka 2% tł. 
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła extra
Dodatkowo: serek homogenizowany naturalny, dżem truskawkowy Łowicz 100%, wiórki kokosowe, borówka, granat, ksylitol około 2 łyżeczki

Przygotowanie:
  1. Podane składniki zmiksować dokładnie na jednolitą masę.  
  2. Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
  3. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę lub do naczynia żaroodpornego dobrze wysmarowanych masłem. Piec 20 - 25 minut.
  4. Ksylitol zmielić w młynku na puder. Posypać naleśniki.
  5. Naleśniki podzielić na mniejsze kawałki. Podawać z dżemem truskawkowych Łowicz 100%, serkiem homogenizowanym i owocami. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 234 kcal, białko 9,76g, tłuszcz 6,37g, węglowodany 35,37g, błonnik 1,82g

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

2 komentarze:

  1. Ale bym teraz zjadła takiego naleśnika! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przesmacznie :) Piszę się na całą blachę :) A tak na marginesie, nie uważacie, że Komisja Europejska powinna zabronić Finom nadawania nazw czemukolwiek? :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly