sobota, 25 listopada 2017

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami

Jesień to czas, który częściej spędzamy w domu. W tym czasie jest okazja do przygotowywania smacznych i zdrowych potraw. Moja dzisiejszy obiad powstał z myślą o konkursie organizowanym przez Ambition. Polecam wszystkim spróbować mojego lekkiego i dietetycznego dania. 

Składniki: 
  • 3 małe cukinie
  • 250g piersi z kurczaka
  • 50g kukurydzy
  • 140g dyni makaronowej
  • 50g rukoli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40g żółtego sera
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • tymianek suszony 
  • rozmaryn suszony
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i czosnek. Zeszklić na oliwie. 
  2. Cukinie przekroić wzdłuż na pól. Małą łyżeczką wydrążyć środki cukinii. Miąższ z cukinii wrzucić na patelnię. 
  3. Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Rukolę posiekać na drobno. Wrzucić na patelnię wraz z kukurydzą. 
  4. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać do warzyw na patelni. Po 15 minutach duszenia kurczaka z warzywami dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami. Zdjąć z ognia. 
  5. Gotowym farszem nadziewać cukinie. Cukinie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać je startym na tarce serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 15 minut. 
#myAmbition

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly