czwartek, 23 listopada 2017

Ciastko bakaliowe z owocami i ricottą

Ciastko pełne niespodzianek i wyjątkowego smaku. Sekretem tego wyśmienitego deseru jest przepyszne bakaliowe ciastko i gruszka smażona w miodzie. Polecam spróbować. 

Składniki: 

Ciastko:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła extra
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara 
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki nasion (np. słonecznika, dyni)
Dodatki:
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • 50g serka ricotta
  • borówki
  • orzechy (nerkowca, włoskie, laskowe, migdały)
Przygotowanie:
  1. Do misy miksera dodać żółtka, cukier i masło (powinno być w temperaturze pokojowej). Jak składniki się połączą dodać pozostałe składniki sypkie. Szybko połączyć. 
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Gotową masę rozwałkować i wycinać z niej okrągłe ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut.  
  3. Na patelni rozpuścić miód. Dodać do niego szczyptę cynamonu. Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Następnie gotowe plasterki wrzucić na patelnię z miodem. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. 
  4. Na gotowe ciastka wyłożyć gruszki smażone w miodzie. Pokruszyć serek ricotta. Ozdobić borówkami i orzechami. Posypać cynamonem.
Złocista Kuchnia Diamant
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly