niedziela, 1 października 2017

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Lato już się skończyło. Na szczęście miałam możliwość je przedłużyć. Dopiero co wróciłam ze słonecznej Portugalii. Było cudownie. Na szczęście po powrocie do Polski przywitała mnie piękna złota jesień. Kulinarnie jesień kojarzy mi się z rozgrzewającą zupą dyniową. Temperatura na zewnątrz jest już niższa, a wieczory stają się coraz dłuższe. W takim czasie codziennie mogłabym jeść tą cudowną zupę. Polecam spróbować.

Składniki (5 porcji):
  • 800g dyni
  • 4 marchewki
  • 1 mała bulwa selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 por
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 5 cm imbiru
  • papryka ostra mielona
 Przygotowanie:
  1.  Do garnka wlać 2 litry wody. Dodać obrane marchewki, seler, pietruszkę i por.
  2. Na rozgrzany olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany imbir. Do zeszklonej cebulki dodać pokrojoną w kostkę paprykę i obraną oraz pokrojoną w kostkę dynię. 
  3. Podsmażone warzywa dodać do wywaru z włoszczyzną. Gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Z wywaru wyciągnąć seler, pietruszkę i ziele angielskie. 
  5. Resztę warzyw zblendować na krem. Pozostawić jeszcze w garnku na małym ogniu. Doprawić ostrą papryką. Na koniec dodać mleczko kokosowe. 

Wartość odżywcza 1 porcji: energia 158 kcal, białko 5,52g, tłuszcz 6,41g, węglowodany 30,86g, błonnik 12,1g 

2 komentarze:

  1. ja bym wcinała bez mleczka kokosowego ;) Ale smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcamy do dodanie przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy wszystkie najlepsze dyniowe przepisy :)
    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly