czwartek, 5 października 2017

Łosoś z dyniowym puree i warzywami

Rozgrzewający obiad - to jest to w ten deszczowy i zimny dzień. Takie są uroki jesieni. Musimy sobie rekompensować ten czas zdrowym i smacznym jedzeniem.

Składniki:
  • 200g świeżego łososia
  • 300g dyni
  • 200g brokuła
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 5 cm imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • papryka słodka mielona
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła extra
 Przygotowanie:
  1.  W dużym garnku rozgrzać olej. Cebulkę posiekać w piórka, imbir w drobną kostkę. Dodać je na rozgrzany olej. Następnie dodać pokrojoną w kostkę połowę dyni, papryki i pomidory bez skórki. Dusić wszystko razem do miękkości. Doprawić do smaku solą pieprzem, papryką i wrzucić liście laurowe.
  2. Brokuł w oddzielnym garnku ugotować, aby był al dente. Dodać do duszonych warzyw.
  3. Marchewkę i pozostałą dynię także ugotować w następnym garnku do miękkości. Następnie zblendować je na puree. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać łyżeczkę masła. Wymieszać. 
  4. Łososia dokładnie umyć. Natrzeć solą i pieprzem. Grillować lub piec w piekarniku przez około 10 minut. 
  5. Łososia podawać z puree i warzywami. Łososia skropić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz