czwartek, 5 października 2017

Dorsz z bigosem warzywnym

Mój ostatni wyjazd znowu przyczynił się do powstania kolejnego dania. Zainspirowana portugalską kuchnią na nowo zakochałam się w dorszu. Śmiało mogę powiedzieć, że nigdy nie jadłam smaczniejszej ryby jak w Porto nad Oceanem Atlantyckim. Temat ten na pewno poruszę jeszcze w innym poście. Mój dzisiejszy posiłek to dorsz z bigosem warzywnym. Polecam.
 
Składniki:
  • 200g dorsza atlantyckiego
  • 300g dyni
  • 1 średni batat
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 100g pieczarek
  • 2 pomidory
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1.  Dynię i batata kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią dynię z batatami. Następnie dodajemy czosnek. Do warzyw wlewamy wody, albo bulionu warzywnego. Dusimy na małym ogniu. Kroimy resztę warzyw i dorzucamy je do dyni z batatem. Doprawiamy listkami laurowymi, solą, pieprzem i koperkiem. 
  2. Dorsza dokładnie myjemy. Nacieramy solą i pieprzem. Grillujemy przez około 10-15 minut. 
  3. Gotowego dorsza skrapiamy łyżką oliwy z oliwek. Obok układamy warzywa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz