poniedziałek, 2 października 2017

Ciasto z dyni i marchewki

Uwielbiam dynie właśnie za to, że mają wiele zastosowań. Można z nich zrobić dania wytrawne i te słodkie. Dziś przygotowałam wyśmienite ciasto dyniowo - marchewkowe. Dzięki przyprawom korzennym smakuje jak piernik. Polecam spróbować. 

Składniki (10 porcji):
  • 100g masła roślinnego
  • 300g puree z dyni
  • 100g marchewki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 750
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżki orzechów laskowych
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2. Masło roślinne utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać rozpuszczony miód. Następnie dodawać po jednym jajku. Dalej ubijać na puszystą masę.  
  3. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z sodą. Wymieszać z ciastem. Wsypać przyprawy i zmielone orzechy laskowe. Dokładnie wymieszać. 
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z przestudzonym puree dyniowym (ja dynię piekę w piekarniku, a następnie blenduję). Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać
  5. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 50 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 211 kcal, białko 5,10g, tłuszcz 8,30g, węglowodany 33,20g, błonnik 3,1g  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly