poniedziałek, 4 września 2017

Dietetyczny dżem jeżynowy

Lato pomału nas opuszcza, ale jego aromaty możemy zachować na dłużej. W związku z tym przygotowałam wyborny dżem jeżynowy, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także nie zagraża figurze. Polecam spróbować.

Składniki:
  • 1 kg jeżyn
  • sok z jednej pomarańczy
  • laska wanilii
Przygotowanie:
  1. Jeżyny dokładnie umyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Dusić na małym ogniu przez około 40 minut. Dżem należy co jakiś czas dokładnie przemieszać od dna. 
  2. Podduszone jeżyny odstawiamy z ognia. Dżem trzymamy w garnku pod przykryciem. Na następny dzień zgęstniały dżem ponownie gotujemy przez około 40 minut na małym ogniu. Dżem doprawiam sokiem z pomarańczy i ziarenkami laski wanilii (ja wrzucam jeszcze całą laskę, aby dżem lepiej nabrał aromatu wanilii).
  3. Dżem można przecedzić przez sito, aby pozbyć się pestek. Ja tego nie robię. Mój dżem jest przez to bogaty w błonnik. 
  4. Gorący dżem przelewamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do przestygnięcia.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz