Lato pomału nas opuszcza, ale jego aromaty możemy zachować na dłużej. W związku z tym przygotowałam wyborny dżem jeżynowy, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także nie zagraża figurze. Polecam spróbować.
Składniki (10 porcji):
- 1 kg jeżyn
- sok z jednej pomarańczy
- laska wanilii
- Jeżyny dokładnie umyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Dusić na małym ogniu przez około 40 minut. Dżem należy co jakiś czas dokładnie przemieszać od dna.
- Podduszone jeżyny odstawiamy z ognia. Dżem trzymamy w garnku pod przykryciem. Na następny dzień zgęstniały dżem ponownie gotujemy przez około 40 minut na małym ogniu. Dżem doprawiam sokiem z pomarańczy i ziarenkami laski wanilii (ja wrzucam jeszcze całą laskę, aby dżem lepiej nabrał aromatu wanilii).
- Dżem można przecedzić przez sito, aby pozbyć się pestek. Ja tego nie robię. Mój dżem jest przez to bogaty w błonnik.
- Gorący dżem przelewamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 43 kcal, białko 1,29g, tłuszcz 0,42g, węglowodany 7,99g, błonnik 0,6g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz