środa, 23 sierpnia 2017

Sałata z grillowaną cukinią i sosem jogurtowym

Nie ma obiadu bez sałatki. Na moim stole zawsze gości dużo warzyw. Nie dość, że smakują wyśmienicie to jeszcze świetnie sycą. Dzięki nim szybciej czujemy się najedzeni, ale nie przejedzeni. 

Składniki (1 porcja):
  • Garść sałaty rzymskiej
  • Garść sałaty lodowej
  • Garść endywii
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Sałaty myjemy i wrzucamy do miski. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, grillować na patelni grillowej. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni. Warzywa wymieszać razem. 
  2. Do jogurtu dodać sok z cytryny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Sos mieszamy z sałatką. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 334 kcal, białko 23,05g, tłuszcz 9,35g, węglowodany 48,08g, błonnik 12,10g   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz