wtorek, 1 sierpnia 2017

Pappardelle z cukinią i krewetkami

Wykwintne danie idealne na kolację we dwoje to mój makaron pappardelle z krewetkami. Świeże owoce morza w towarzystwie białego wina to najlepsze połączenie. Polecam spróbować. 

Składniki (2 porcje):
  • 500g dużych krewetek (tiger)
  • 1 cukinia
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka białego półsłodkiego wina
  • pęczek świeżej kolendry 
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • pasta curry
  • 200g makaronu pappardelle
Przygotowanie:
  1. W woku rozgrzać olej kokosowy. Dodać przyprawy: kurkumę, sól, pieprz, a następnie pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i czosnek. Do zeszklonej cebulki z przyprawami dodajemy świeże krewetki w pancerzykach. Dusimy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. 
  2. Dodajemy białe wino. Pół cukinii zetrzeć za pomocą nożyka do obierania warzyw na długie cienkie płaty. Kolejną część pokroić w kosteczkę i dorzucić do woka z krewetkami. Kiedy wino wyraźnie się zredukuje dodajemy mleczko kokosowe i na małym ogniu dusimy całość przez 15 minut. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i natkę pietruszki. Mieszamy. 
  3. Plasterki cukinii ugrillować na patelni grillowej. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 
  4. Na talerz wyłożyć makaron. Polać go sosem i krewetkami a na wierzch ułożyć paseczki ugrillowanej cukinii. Posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz