środa, 9 sierpnia 2017

Lekkie pyzy orkiszowe z sosem warzywno-mięsnym

Smak mojego dzieciństwa to właśnie te pyzy. Mało komu są one znane, a szkoda po danie zaskakuje. Przede wszystkim jest to danie idealnie pasujące na letnie dni, bo jest lekkie. Pyzy zazwyczaj kojarzymy z ziemniakami i ciężkostrawnymi dodatkami. Moje danie zdecydowanie takie nie jest. Jaki jest jego sekret? Zachęcam do zapoznania się z przepisem.

Składniki:
Pyzy:
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 niepełna szklanka mleka 2% tł.
  • 100g masła extra
  • 500g mąki orkiszowej typ 750
  • sól
Sos:
  • 0,5 kg pomidorów
  • 200g mięsa z indyka bez skóry (może być udziec lub skrzydło) 
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g kurek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Ciasto: Mleko podgrzać, ale nie gotować. Wystarczy, żeby było ciepłe. Do mleka dodajemy drożdże. Mieszamy je razem z mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko powinno podwoić swoją objętość. Jajko roztrzepać. Dodać do niego wyrośnięty rozczyn. Wymieszać. Następnie dodać roztopione masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, które łatwo odstaje od dłoni. Pozostawić na 1h do wyrośnięcia. 
  2. Sos: mięso mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem. Do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i kurki (wcześniej dokładnie umyte). Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne. Miąższ dorzucić do podsmażanych warzyw. Na koniec dodać zmielone mięso drobiowe. Doprawić przyprawami i natką pietruszki. Sos gotować na małym ogniu aby pomidory zmiękły i zrobił się gęsty sos. W międzyczasie sos należy podlewać bulionem. Doprowadzić to odparowania nadmiaru wody. 
  3. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki.  Układać je na lnianej ściereczce i jeszcze pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W duży garnek nalać wody. Wodę doprowadzić do wrzenia. Na garnek bez przykrycia nakładamy sitko do parowania (można użyć np. durszlaka jeśli nie macie specjalnego sitka). Sitko nie może dotykać wody! Pyzy mają się parować a nie gotować. Bułeczki parujemy około 12 minut. 
  4. Na talerzu układamy pyzy. Polewamy sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz