poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Kurczak curry z ryżem

Pikantny kurczak curry to moje ulubione danie. Niezwykle proste i sycące. Podobnego kurczaka miałam przyjemność jeść w restauracji tajskiej. Polecam spróbować.

Składniki (2 porcje):
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 małe mango
  • 1 mała cebulka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • pęczek świeżej kolendry
  • pasta red curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 cm korzenia imbiru
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona 
  • 50g białego ryżu
Przygotowanie:
  1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć ją na rozgrzanym oleju. Następnie dodać wszystkie przyprawy (pasta curry, kurkuma, papryka ostra, imbir pokrojony, sól, pieprz) i smażyć razem. Pasta curry jest dość ostra więc jak ktoś robi pierwszy raz to danie proponuję dodać trochę, ewentualnie resztę później.
  2. Paprykę i chili pokroić w kostkę. Dodać do cebulki z przyprawami. 
  3. Wlać mleczko kokosowe. Zmniejszyć ogień. 
  4. Kurczaka i mango pokroić w kostkę. Dodać do warzyw na patelni. Dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. 
  5. Na koniec dodać posikaną kolendrę. 
  6. Podawać z gotowanym ryżem. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 438 kcal, białko 22,98g, tłuszcz 20,44g, węglowodany 43,64g, błonnik 3,67g  

1 komentarz: