czwartek, 3 sierpnia 2017

Jagodzianki

Dziś przygotowałam jagodzianki, zaskoczę Was, bo wcale nie dietetyczne, a z klasycznego babcinego przepisu. Dietetyk też człowiek i raz na jakiś czas może pozwolić sobie na pyszną domową jagodziankę. Przygotowana w domowym zaciszu nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i jest bardziej wartościowa niż ta kupowana w sklepach. Jeżeli jesteście na diecie odchudzającej i nie łamiecie postanowień diety, a macie ochotę na niewielkie odstępstwo to taki grzeszek na pewno Wam nie zaszkodzi. Cheat meal ma wspaniałą funkcję, bo jest swojego rodzaju odciążeniem psychicznym. Dzięki niemu możecie zrelaksować się i na chwilę zapomnieć o diecie. Cheat meal o ile jest wprowadzony do menu z głową przyniesie wymierne korzyści.
Na jagody mamy tak krótki sezon, wykorzystajmy go jak najlepiej. Polecam spróbować moich jagodzianek. 

Składniki (20 jagodzianek): 
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej
  • 300g masła extra
  • 8 żółtek
  • ekstrakt waniliowy 
  • 1 niepełna szklanka cukru 
  • 50g świeżych drożdży 
  • 2 niepełne szklanki mleka 2% tł.
  • szczypta soli
  • 600g świeżych jagód 
Przygotowanie:
  1. Mleko podgrzać, ale nie do zagotowania. Ciepłe mleko zdejmujemy z ognia. Drożdże rozcieramy w wysokiej misce z jedną łyżką cukru  i szczyptą soli. Kiedy drożdże się rozpuszczą wlewamy do nich szklankę ciepłego mleka i odstawiamy, żeby masa podwoiła swoją objętość. 
  2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy wanilię. Na koniec wlewamy pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże. 
  3. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać przez sito. 
  4. Masło mieszamy z masą żółtkowo-drożdżową. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno odchodzić od dłoni. Czas wyrabiania to jakieś 15-20 minut. 
  5. Ciasto pozostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190ºC. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte dzielimy je na 30 małych kulek. Każdą z kulek rozpłaszczamy w dłoni. Wkładamy łyżeczkę jagód, ciasto zlepiamy jak na pierogi, a następnie formujemy owalne bułeczki. Bułeczki najlepiej układać łączeniem do dołu, żeby jagody nie wypłynęły. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy je na 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki piec w piekarniku przez 20 minut. 
  7. Wierzch jagodzianek przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka. 
Wartość odżywcza 1 jagodzianki: energia 358 kcal, białko 7,88g, tłuszcz 16,00g, węglowodany 46,74g, błonnik 20,06g   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz