środa, 23 sierpnia 2017

Dorsz z duszonymi warzywami

Lekki a zarazem pożywny obiad. Dorsza przygotowałam z dodatkiem soku pomarańczowego i ostrych przypraw. Wyszło mi dość ciekawe egzotyczne połączenie. Polecam. 

Składniki (1 porcja)
Ryba:
  • 1 płat dorsza atlantyckiego około 200g
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski 
  • oregano
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
Leczo:
  • 4 młode marchewki
  • 1 mały kabaczek
  • 1 mała cukinia
  • 100g pieczarek
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • chili
  • oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kiełki roślin strączkowych 150g
Przygotowanie:
  1. Ryba: czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do miseczki, wsypać resztę przypraw (wedle uznania) oraz sok pomarańczowy. Gotową pastę natrzeć rybę i pozostawić na 15 minut. Piec w piekarniku w 200ºC przez 13 minut. 
  2. Leczo: kabaczka obrać ze skóry i usunąć nasiona. Pokroić go w grubą kostkę. Pomidory obrać ze skórki i wyciągnąć pestki. Posiekać. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Resztę warzyw i pieczarki pokroić na większe kawałki. Wszystkie warzywa dodać do zeszklonej cebuli. Zmniejszyć ogień. Dusić około 20-30 minut do miękkości warzyw. Doprawić do smaku. Kiełki podsmażyć na oliwie. Posypać nimi leczo. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 633 kcal, białko 61,31g, tłuszcz 17,55g, węglowodany 79,20g, błonnik 25,72g   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz