środa, 9 sierpnia 2017

Dorada z pomidorkami, szczypiorem i kurkami

Dorada to moja ulubiona ryba. Dlatego dość często gości na moim obiedzie. Dziś przygotowałam ją z dodatkiem wyśmienitych warzyw i kurek. Smak lata...to kocham. Dania proste, szybkie, smaczne a także dietetyczne to jest to co lubię.
Składniki:
  • 2 średnie dorady 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • 120g pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypioru z cebulkami
  • 100g kurek
  • 6 zielonych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prawansalskie
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać  oliwę. Szczypiorek posiekać wraz z cebulkami i dodać na rozgrzaną oliwę. Kurki dokładnie umyć i posiekać na drobno. Grzyby dorzucić do podsmażanego szczypiorku. Dusić około 10 minut. 
  2. Ryby skropić sokiem z cytryny. Natrzeć je solą i pieprzem. Do środka każdej dorady włożyć po gałązce koperku. 
  3. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego cienko oliwą. Na ryby wykładamy warzywa z patelni. Przepołowione pomidorki koktajlowe oraz posiekane oliwki. Wszystko posypujemy ziołami prawansalskimi. 
  4. Pieczemy w 200ºC przez 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz