środa, 9 sierpnia 2017

Bezglutenowe spaghetti bolognese

Fascynacja włoskimi potrawami ciąg dalszy. Dziś przygotowałam spaghetti bolognese w wersji bezglutenowej o obniżonej wartości kalorycznej. W kuchni miałam tylko makaron bezglutenowy stąd ten pomysł. Danie polecam osobą z celiakią i nietolerancją glutenu. Osoby zdrowe mogą jeść makaron pszenny ugotowany al dente, ale najlepiej wybierać ten pełnoziarnisty. Pamiętajcie, że produkt bezglutenowy wcale nie równa się dietetyczny! A wyeliminowanie produktów glutenowych z powodu panującej mody na jedzenie bezglutenowe może wyrządzić zdrowemu człowiekowi więcej krzywdy niż pożytku. 

Składniki (2 porcje):
  • 300g mięsa z indyka bez skóry (np. udka lub skrzydełka)
  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20g nisko tłuszczowego sera żółtego
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 50g makaronu do spaghetti (ja użyłam bezglutenowego)
Przygotowanie:
  1. Cebulkę i czosnek siekamy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. 
  2. Mięso mielimy w młynku do mięsa. Lepiej nie kupować gotowego mielonego, bo nigdy nie wiemy co dokładnie zostało tam zmielone. 
  3. Zmielone mięso dodajemy do podsmażonej cebulki i czosnku. Dusimy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dolewamy wino i na chwilę rozkręcamy palnik, żeby alkohol wyparował.
  4. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne. Sam miąższ pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z mięsem. Wszystko razem dusić na małym ogniu do rozgotowania się pomidorów. 
  5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
  6. Makaron wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Posypujemy startym serem.  
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 925 kcal, białko 78,41g, tłuszcz 29,30g, węglowodany 88,85g, błonnik 7,83g  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly