piątek, 7 lipca 2017

Tiramisu

Moja ostatnia wycieczka do Włoch zainspirowała mnie do przygotowania pysznego tiramisu. Po włosku tiramisù oznacza ocknąć się, przebudzić się (tirami sù -poderwij mnie). Swoją nazwę deser ten zawdzięcza obecności bardzo mocnej kawy espresso i likierowi Amaretto. Daje niezłe pobudzenie. W klasycznej wersji tiramisu składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Istna bomba kaloryczna. Ja jako dietetyk przygotowałam wersję light tego włoskiego deseru. Wyszło mi całkiem nieźle i serdecznie zapraszam do powtórzenia przepisu. Pamiętajcie jak cukier to tylko z głową

Składniki (4 porcje):

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej typ 750
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 2 łyżki cukru pudru Diamant
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 400g serka homogenizowanego naturalnego 
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru Diamant
  • 2 łyżki kakao naturalnego gorzkiego
  • 2 łyżeczki mocnej kawy do namaczania biszkoptu
  • aromat migdałowy
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Kiedy piana będzie już ubita dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Mąki dodajemy stopniowo do ubitych białek z żółtkami. Najlepiej będzie mieszać je na najniższych obrotach miksera, aby białka nie opadły. Na sam koniec dodajemy łyżkę gorącej wody i mieszamy. Biszkopt wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec przez 15 minut do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka. 
  2. Masa: żółtka ubić wraz z cukrem na puszystą i lekką masę. Następnie do masy z żółtek dodajemy serek homogenizowany i dokładnie miksujemy. Dodajemy aromat. Odstawiamy do lodówki na kilka minut, aby masa nieco zgęstniała. Ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Białka mieszamy z masą żółtkowo-serkową. 
  3. Wystudzony biszkopt kroimy w paski na kształt typowych biszkoptów do tiramisu bądź kruszymy go. Kawę zaparzyć, wystudzić ją. Przygotować 4 szklanki. Na dno szklanek układać biszkopty maczane w kawie lub rozkruszony biszkopt polewać kawą już w szklance. Następnie biszkopty posypać kakao, włożyć masę z serka. Kolejne warstwy układać tak samo. Wierzch posypać obficie kakao. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 293 kcal, białko 19,12g, tłuszcz 7,77g, węglowodany 36,09g, błonnik 1,8g 

2 komentarze:

Instagram