poniedziałek, 31 lipca 2017

Placuszki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowo - kokosowym

Sezon na cukinię w pełni. Trzeba wykorzystać go na 100%, bo teraz jest najsmaczniejsza. W zasadzie każdy mój obiad opiera się na dodatku cukinii. Dziś mój obiad jest z cukinią w roli głównej. Przygotowałam z niej wyśmienite placuszki z pikantnym sosem pomidorowym. Połączenie idealne. Myślę, że każdemu zasmakuje. 
Cukinia to niskokaloryczne, lekkostrawne, bogate w błonnik i wodę warzywo co sprawia, że jest ona odpowiednia dla osób stosujących dietę redukującą. Jest bardzo dobrym źródłem potasu, zawiera również magnez i fosfor. Cukinia zawiera substancje zwane śluzami, które spełniają funkcję włókna pokarmowego, które z kolei chroni ściany jelit. Ponadto cukinia dobrze syci dzięki czemu zapobiega pojawianiu się uczucia głodu. 

Składniki: 
  • 2 duże cukinie
  • 250g chudego twarogu
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g mąki orkiszowej typ 750
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
Sos: 1 kg pomidorów, 1 ząbek czosnku, 1 cebulka dymka, 1 szklanka mleczka kokosowego,  sól, kurkuma, papryka ostra mielona lub chili

Przygotowanie:
  1. Przygotowanie sosu: zmiksować posiekaną cebulę z odrobiną wody na gładką masę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i dodać przyprawy, następnie dodać masę cebulową i przesmażyć ją kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać mleczko kokosowe oraz obrane i rozdrobnione pomidory pozbawione pestek. Wszystko razem wymieszać, a sos zredukować, aby był lekko gęsty.
  2. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posypać niewielką ilością soli, odstawić, aby puściła sok. Następnie mocno odcisnąć i przełożyć do drugiego naczynia. Dodać przyprawy oraz twaróg, posiekaną kolendrę, jajka, mąkę i otręby. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i gałką. Smażyć niewielkie placuszki na oleju kokosowym lub patelni beztłuszczowej. Placuszki podawać na ciepło z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly