wtorek, 25 lipca 2017

Pełnoziarnista tarta grzybowa ze szpinakiem i pomidorkami

Tarta, czyli francuska konkurencja dla włoskiej pizzy. Nie mniej jednak obydwie wariacje smakują wyśmienicie, choć ja osobiście bardziej wolę tartę ze względu na jej delikatność. Moją dzisiejszą tartę przygotowałam na słono. Idealnie nadaje się na obiad lub na kolację. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu, który został nico zmodyfikowany dietetycznie, po to żeby nie tylko wyśmienicie smakował, ale także był pełnowartościowym posiłkiem. Smacznego.

Składniki:
Ciasto:
  • 200g mąki orkiszowej typ 750
  • 30g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 żółtka
  • 150g masła extra
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
 Farsz:
  • 200g boczniaków (lub innych grzybów leśnych)
  • 50g pieczarek
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 100g miękkiego sera koziego 
  • 30g sera pleśniowego Camembert
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
Dodatkowo: 100g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
  1.  Ciasto: masło posiekać wraz z mąką, żółtkami, solą i wodą. Szybko wyrobić jednolite ciasto i włożyć do zamrażarki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty wcześniej posmarowaną niewielką ilością oleju. Piec w 200°C przez 10 minut. 
  2. Farsz: Cebulkę i czosnek siekamy na drobno. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy cebulę z czosnkiem. Umyte boczniaki i pieczarki siekamy. Dorzucamy do cebulki. Następnie dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy, dodajemy do nich serek kozi i posiekany serek pleśniowy. Do masy jajecznej dodajemy grzyby ze szpinakiem. Mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, kurkumą i pietruszką.
  3. Na podpieczone ciastko wylewamy przygotowany farsz, wykładamy pokrojone pomidorki koktajlowe i zapiekamy w piekarniku przez kolejne 10-13 minut. 
 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz