czwartek, 27 lipca 2017

Owsianka jagodowo-brzoskwiniowa

Lato obfituje w przepyszne, świeże owoce. Zawsze jadam je na śniadanie, bo u mnie jest ono na słodko. Każdego dnia z niecierpliwością czekam na poranek, aby zjeść moją życiodajną owsiankę. Taka owsianka jak dziś to rzadkość, bo zawiera samodzielnie zbierane w lesie jagody. Warto było spędzić kilka godzin na zbieraniu jagód, żeby teraz delektować się nimi. Jagody oprócz tego, że są przepyszne mają szereg właściwości zdrowotnych. Między innymi obniżają poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą. Łagodzą bóle brzucha i nudności, są bardzo skuteczne w leczeniu biegunek, bo zawierają duże ilości garbników. Korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia. Tak więc warto je jeść. Polecam. 

Składniki:
  •  4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki płatków orkiszowych 
  • 1 brzoskwinia
  • 100g jagód
  • 150ml mleka kokosowego (lub krowiego)
Przygotowanie:
  1. Płatki zalać mlekiem kokosowym. Pozostawić około 15 minut, aby zmiękły. 
  2. Brzoskwinię kroimy w kostkę. Dodajemy jagody. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly